Voorzitter van OJiNG Coen Vermeer overhandigt symbolisch de folder aan wethouder Marie-José Fles. (Foto: Writing4U)

NOORDWIJK – Een groep inwoners zet zich in om de Oude Jeroenskerk voor de nageslachten te bewaren. Mogelijk neemt de Stichting Oude Jeroen in Noordwijk Geborgd (OJiNG) al in 2020 het beheer en onderhoud van de kerk over. De komende jaren gaat de stichting actief aan de slag om hiervoor het benodigde geld in te zamelen. Het doel is, dat er ieder jaar 75.000 euro beschikbaar komt voor het behoud van de kerk.

Twee jaar lang zijn de bestuursleden van de stichting, Ada Alkemade, Helmus Wildeman, Hak van Nes, Joost de Vries en voorzitter Coen Vermeer, bezig geweest met de voorbereiding. Op dinsdag 26 mei presenteerde het bestuur het eerste resultaat: een folder van OJiNG, die huis-aan-huis verspreid zal worden. Het eerste exemplaar werd symbolisch overhandigd aan wethouder Marie-José Fles.
De Oude Jeroenskerk is een rijksmonument, zo laat Vermeer weten. ‘En wij staan hiervoor op de bres. De Protestantse Kerk van Noordwijk heeft dit gebouw in bezit, maar in de toekomst is deze kerk wellicht niet in stand te houden door de mannen en vrouwen van de kerk.’ Hij vervolgt: ‘Regeren is vooruitzien; we willen geld inzamelen om de kerk ook na 2020 tot in lengte van jaren te laten bestaan.’

Maar waarom is het nog nodig om in deze tijd van ontkerkelijking alle moeite te doen om een kerkgebouw te behouden? Vermeer stelt gepassioneerd: ‘Van verre zie je deze fiere toren staan. De toren is weliswaar van de gemeente Noordwijk en niet van de kerkgemeenschap, maar we houden goede contacten met de torenklimcommissie. Het is onze taak om deze kerk in stand te houden, net zoals bijvoorbeeld de Pieterskerk. Dit gebouw is in het hart van Noordwijk. Er zijn hier zoveel zaken gevierd; zowel kerkelijk als niet-kerkelijk.’

De stichting zet zich de komende jaren in om geld in te zamelen. Zo worden de inwoners opgeroepen om geld te doneren, maar ook allerlei fondsen kunnen een brief verwachten. Daarnaast kan iedereen ‘Vriend van OJiNG’ worden of voor 5 euro een steen van de kerk ‘kopen’. Vermeer: ‘Tegen 2020 willen we zoveel geld bij elkaar hebben, dat we voor een flink aantal jaren in het onderhoud van de kerk kunnen voorzien.’

Fles liet weten, dat ze het initiatief van harte ondersteunt. ‘Er is veel nodig om zo’n prachtig gebouw in stand te houden. De akoestiek is bijna uniek en er zijn veel mogelijkheden om hier activiteiten te houden. Dat zorgt wellicht voor voldoende opbrengsten om dit gebouw in stand te houden.’ Desgevraagd laat Vermeer weten, dat er een breed scala aan activiteiten gehouden kan worden in de kerk. Maar er zijn grenzen. Muzikale uitvoeringen zijn over het algemeen geen probleem, maar de bijeenkomsten en activiteiten die plaats vinden, moeten volgens Vermeer ‘niet indruisen tegen de waarde van de Protestantse Kerk. Dus geen schaatsbanen, tractorenshow of motorcrossen in het kerkgebouw, maar wel diners, concerten, congressen, tentoonstellingen en grote bruiloften.’

Posted by Joep J.B. Derksen @ 3:51 p.m.